Moji gosti

Mr. sc. Vlatko Čakširan idejni je začetnik projekta "Info centar industrijske baštine – Holandska kuća", najvećeg projekta u kulturi u sisačkoj povijesti i za sada jedinog projekta u Hrvatskoj koji prezentira industrijsku baštinu i koristi je za privlačenje posjetitelja. Intervju je objavljen 24. kolovoza 2016.


Ivan Alduk jedan je od onih kojima možemo zahvaliti na tome što Hrvatska danas ima osam UNESCO-ovih lokaliteta. Pročitajte Razgovor s Ivanom Aldukom, članom stručnoga tima zaslužnoga za upis stećaka na UNESCO-ov Popis svjetske baštine (2. kolovoza 2016.). Intervju s Ivanom bio je stoti (jubilarni!) tekst na blogu "Doktor za umjetnine".


Petar Nevžala i Dora Mihanović dobitnici su Nagrade "Zvonimir Wyroubal". Nagrada im je dodijeljena na 13. Međunarodnoj konferenciji studija konzervacije-restauracije. Petar je dobio nagradu za najbolje predavanje, a Dora za najbolji poster. Intervju je objavljen 6. svibnja 2016.


Mateo Miguel Kodrič Kesovia i Tanja Dujaković predsjedavali su organizacijskim odborom 13. međunarodne konferencije studija konzervacije-restauracije koja je održana u Dubrovniku od 21. do 23. travnja 2016. U razgovoru koju smo vodili osvrnuli su se na konferenciju i govorili o svojim planovima za stručno usavršavanje (5. svibnja 2016.).


Godine 1963. maturantica požeške Gimnazije Mira Matić Primorac uputila je pismo čuvenom slikaru i akademiku Ljubi Babiću. To sam pismo pronašla u Arhivu za likovne umjetnosti HAZU. Ako vas zanima što je dalje bilo, krenite Tragom pisma starog pola stoljeća (1. travnja 2016.).

Fotografija: Branka Starčević Tesari (izvor)


Karmen Lečić i Neven Peko su kao studenti inicirali i proveli projekt dokumentiranja stanja grobnica na groblju Kozala nakon velikog nevremena koje je u studenom 2013. poharalo grad Rijeku. O tome su projektu govorili u intervjuu Studenti u akciji! (17. prosinca 2013.).


U okviru svojega doktorskoga istraživanja, konzervatorica – povjesničarka umjetnosti i profesorica engleskoga jezika i književnosti Silvija Banić bavila se starim crkvenim ruhom Zadarske nadbiskupije. Baština, a ne štrace! naziv je intervjua posvećenog temi očuvanja crkvenog tekstila (1. kolovoza 2013.).

Fotografija ustupljena ljubaznošću Silvije Banić.


Konzervatorica-restauratorica Sandra Šustić održala je u lipnju 2013. radionicu o mimetičkom retušu u Portugalu. Intervju sa Sandrom objavljen je 28. srpnja 2013.


S Nevenom Pekom razgovarala sam o 10. međunarodnoj konferenciji studija konzervacije-restauracije (12. travnja 2013.). Neven je bio član organizacijskog odbora toga skupa.


S Andrejem Aranickim, profesorom na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, razgovarala sam o Hrvatskom restauratorskom društvu, strukovnom udruženju hrvatskih konzervatora-restauratora. Intervju je objavljen 12. studenoga 2012.


S  Piom Soptom, studenticom diplomskog studija povijesti umjetnosti i francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, razgovarala sam o zagrebačkoj industrijskoj baštini (14. listopada 2012.).


Kada sam je intervjuirala, Vilma Reljić bila je studentica 5. godine slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Što misli o budućnosti svojih radova  zabrinjava li je, primjerice, propadanje materijala od kojih su načinjeni  pročitajte u tekstu Razgovor s umjetnikom: Vilma Reljić (30. lipnja 2012.).


Ines Palčić zapazila sam na 9. međunarodnoj konferenciji studija konzervacije-restauracije gdje je govorila u projektu očuvanja umjetnina iz Dijecezanskog muzeja u Zagrebu (22. lipnja 2012.).


Božo Kesić je završio studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Splitu. Pročitajte Razgovor s Božom Kesićem o projektu Utorkom u galeriji – Fast Forward (19. lipnja 2012.).


Nataša Treursić, magistra konzervacije-restauracije, diplomu je stekla na Sveučilištu u Dubrovniku. Na 9. međunarodnoj konferenciji studija konzervacije-restauracije osvojila je nagradu za najbolji poster. Više o tome pročitajte u Razgovoru s Elenom Jurić i Natašom Treursić, dobitnicama nagrade "Zvonimir Wyroubal" (6. svibnja 2012.).


Elena Jurić je diplomirana konzervatorica-restauratorica i moja bivša studentica. Na 9. međunarodnoj konferenciji studija konzervacije-restauracije osvojila je nagradu za najbolju Power Point prezentaciju. Pročitajte Razgovor s Elenom Jurić i Natašom Treursić, dobitnicama nagrade "Zvonimir Wyroubal" (6. svibnja 2012.).


Nikolina Uroda je arheologinja i viša kustosica Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Upoznajte se s njezinim doktorskim istraživanjem u blogočlanku U potrazi za izgubljenim pleterom (14. ožujka 2012.).


Povjesničarka umjetnosti Antonia Tomić bila je prva gošća bloga Doktor za umjetnine. U blogočlanku "Baročna i Plečnikova Ljubljana" (29. svibnja 2011.) opisala je studijsko putovanje u Ljubljanu koje je organizirao Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. [Ažurirano 6. studenoga 2016.]