petak, 24. lipnja 2011.

Ovdje je spavao Vincent

Desno od moga teksta nalazi se popis restauratorskih blogova koje pratim. Jedan od njih, Van Gogh's Bedroom Secrets, spominjala sam u postu "Restauracija je interakcija". Tekstove pišu stručnjaci Muzeja van Gogh u Amsterdamu, a njihova priča prati istraživanje i konzervatorsko-restauratorski zahvat na slici Vincenta van Gogha Spavaća soba iz 1888. godine.


Vincent van Gogh, Spavaća soba [u Arlesu], stanje prije zahvata (preuzeto s Wikipedije)

Konzervatorsko-restauratorski zahvat na slici Spavaća soba izvela je Ella Hendriks (slika preuzeta s bloga Van Gogh's Bedroom Secrets)


Nakon gostovanja na izložbama u Japanu, slika je prije nekoliko dana vraćena u Amsterdam. Muzej van Gogh svojim je posjetiteljima pripremio pravu poslasticu: osim slike, do 15. siječnja iduće godine moći će razgledati vjernu rekonstrukciju Vincentove spavaće sobe. Rekonstrukcija je nastala na temelju opisa iz njegovih pisama bratu, ali i same slike. (Pogledajte Vincentova pisma, uz anotacije, ilustracije i prijevod!) Iako su neke boje na slici diskolorirale, provedena istraživanja omogućila su stručnjacima da utvrde kako je ona izvorno izgledala.


Računalna rekonstrukcija izvornog izgleda slike (slika preuzeta s bloga Van Gogh's Bedroom Secrets)

Rekonstrukcija Vincentove spavaće sobe u Arlesu (slika preuzeta s bloga Van Gogh's Bedroom Secrets)


U vrijeme kada je slika nastala, Vincent je živio u Arlesu, gradiću na jugu Francuske. Amsterdamski muzej posjeduje još jednu njegovu sliku iz toga razdoblja, Žuta kuća (1888. god.).


Vincent van Gogh, Žuta kuća (Muzej van Gogh, Amsterdam)


"U svibnju 1888. godine, van Gogh je unajmio četiri sobe na desnoj strani kuće na Place Lamartine u Arlesu. Njegove su dnevne sobe bile one sa zelenim prozorskim kapcima. Spavaća soba nalazila se iza. Vincent je konačno pronašao mjesto na kojemu je mogao slikati i primati prijatelje. Cilj mu je bio utemeljiti 'Atelje na jugu', gdje bi on i njegovi istomišljenici mogli zajedno raditi.

Baš kao u Nuenenu i Parizu, Van Gogh slika svoje okruženje. S lijeve strane vidimo restoran u kojemu je obično jeo. Njegov prijatelj, poštar Joseph Roulin, živio je s desne strane, iza prvog željezničkog mosta.

Prikaz je ujedno istraživanje kolorističkog kontrasta: Kakav moćan pogled, one žute kuće na suncu i onda nezaboravna jasnoća plavog [neba], napisao je Theu u pismu koje je bilo priloženo crtežu koji je napravio prema slici."

(Tekst je preuzet s web-stranice Muzeja van Gogh.)

Kratku biografiju čuvenoga slikara, fotografije njegovih slika u visokoj rezoluciji i popis izložaba na kojima su njegova djela trenutno prikazana potražite na stranici Artsy.