nedjelja, 1. travnja 2012.

Deveta međunarodna konferencija studija konzervacije-restauracije

Objavljeno u Universitasu : listu Sveučilišta u Splitu, god. III, br. 28, 30. ožujka 2012., str. 23



Sredinom travnja u Splitu će se održati 9. međunarodna konferencija studija konzervacije-restauracije. Konferencija uključuje predavanja, poster-prezentacije, okrugli stol i posjet restauratorskim radionicama Umjetničke akademije, organizatora skupa. Konferencija je otvorena za javnost





U Splitu će se 13. i 14. travnja održati deveta po redu Međunarodna konferencija studija konzervacije-restauracije. Eto prilike da i šira javnost zaviri u čudesan svijet očuvanja kulturne baštine te da se razbije mit o restauratorima kao ljudima koji "popravljaju" slike. Konferenciju organizira Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije, a održat će se u sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice.


Što konferencija nudi


Konferencija uključuje četrnaest predavanja iz svih područja konzervatorsko-restauratorske struke. Saznajte kako su restauratori skinuli i ponovno montirali oslikani strop u splitskoj palači Bajamonti-Dešković, kako se čuvaju grafiti te na koji su način umjetnine u crkvama izložene propadanju! Rezultate svojega znanstvenoga i stručnoga rada na konferenciji će predstaviti studenti Akademije za likovnu umjetnost i oblikovanje Sveučilišta u Ljubljani, Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku te Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Program konferencije i sažeci izlaganja objavljeni su na web-stranici: www.konferencija-restauracija.com. Na istome će linku nakon konferencije biti dostupni cjeloviti tekstovi svih predavanja.


Ranijih su godina konferencije studija konzervacije-restauracije završavale okruglim stolom za studente gdje se, najčešće u ležernoj atmosferi, razgovaralo o razlikama između studijskih programa. Ove su godine organizatori odlučili prirediti tematski okrugli stol na kojemu će pozvani stručnjaci i bivši studenti razgovarati o problemima koji muče mlade restauratore, a to su: stažiranje nakon diplome, stručni ispiti i licenciranje konzervatora-restauratora. Transkript ove moderirane rasprave bit će objavljen na web stranici konferencije.


Skup će biti zaključen organiziranim posjetom radionicama Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije uz stručno vodstvo nastavnika i studenata.



Drugoga dana konferencije bit će organiziran posjet restauratorskim radionicama Umjetničke akademije. Apsolvent Vedran Kundić demonstrirat će klesanje replike dijela oltarne pregrade iz 10. stoljeća, što je predmet njegovog magistarskog stručnog rada.


Detalj replike srednjovjekovne oltarne pregrade



Organiziranje konferencije kao prilika za učenje


Organizacijski odbor 9. međunarodne konferencije studija konzervacije-restauracije vodi Sagita Mirjam Sunara, predstojnica Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije. U odboru sudjeluje desetak studenata i nekoliko asistenata. Organiziranje konferencije studentima je bila prilika da nauče štošta novo. Apsolventica Jelena Zagora, primjerice, bila je zadužena za uređivanje sažetaka usmenih izlaganja, traženje smještaja za sudionike konferencije, pisanje tekstova za web-stranicu i promoviranje projekta. "Promoviranje je aktivnost u kojoj se najmanje snalazim," priznaje Jelena, "no to mi je bio i naveći izazov: kako predstaviti našu konferenciju široj javnosti, kako privući posjetitelje koji ni ne znaju što je to restauracija."


Helena Ugrina, studentica treće godine, prije upisa na studij konzervacije-restauracije godinu je dana radila kao grafička dizajnerica za jedne novine. Njezin je zadatak bio dizajnirati pozivnicu i brošuru sa sažecima predavanja. Kaže da joj je to bio veliki izazov te dodaje da joj je drago što je tiskanje promidžbenih materijala povjereno Odsjeku za slikarstvo Umjetničke akademije. "Pozivnice i plakate za našu konferenciju tiskaju studenti koji prate izborni kolegij Grafika," objašnjava. "Taj kolegij vode docentica Kristina Restović i stručni suradnik Edi Matulić. Drago mi je da sam imala priliku s njima surađivati i naučiti nešto o tehnici sitotiska. To je prva takva suradnja ovih dvaju odsjeka Umjetničke akademije. Mislim da je izraz zadovoljstva koji se pojavio na našim licima kad smo otisnuli prve materijale pokazao da se svi radujemo novim prilikama za suradnju."



Helena Ugrina (u sredini lijevo), Kristina Restović (u sredini desno) i Edi Matulić (desno)


Pozivnice i plakate za 9. međunarodnu konferenciju studija konzervacije-restauracije tiskali su studenti slikarstva i dizajna vizualnih komunikacija u sklopu kolegija Grafika



Podrška sponzora


Održavanje 9. međunarodne konferencije studija konzervacije-restauracije omogućili su: Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, Crescat d.o.o., Klesarstvo Jakšić, Adriapapir, Juriček – obrt za trgovinu i Salona Var d.o.o. Organizatori se zahvaljuju ravnatelju Sveučilišne knjižnice, mr. sc. Petru Kroli, što im je osigurao prostor za održavanje konferencije. Zahvale upućuju i Danijelu Gudelju, koordinatoru za kulturna događanja Knjižnice, te Ivanu Kovačeviću, ravnatelju Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split, koji im je omogućio tiskanje brošura s programom konferencije i sažecima izlaganja.