subota, 27. prosinca 2014.

Razglednice i fotografije iz Prvog svjetskog rata

Protekla je godina bila posvećena obilježavanju stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Tim je povodom pokrenut online arhiv Europeana 1914-1918 koji prikuplja i objavljuje knjižnično i filmsko gradivo o Prvom svjetskom ratu, ali i vrijednu osobnu ostavštinu iz tog razdoblja.

Na Europeaninoj web-stranici mogu se pronaći digitalizirani službeni dokumenti, filmski zapisi, fotografije, razglednice, pisma s bojišta, časnički i vojnički dnevnici... Svatko može doprinijeti; ako kod kuće imate neki predmet iz Prvog svjetskog rata - pismo, dnevnik, orden ili bilo što drugo - možete ga  fotografirati ili skenirati, a slikovni materijal učitati na web-stranicu, uz navođenje osnovnih informacija o predmetu (kome je pripadao, kako ste ga dobili, što o njemu znate).

Kod kuće imam pregršt razglednica koje je moj djed s očeve strane naslijedio od svog oca, a koje datiraju iz razdoblja Prvog svjetskog rata. Budući da smo prije nekoliko dana proslavili Božić, osobito zanimljivim učinile su mi se dvije božićne razglednice s vojničko-ratnim motivima. Jedna je poslana iz Trsta 5. siječnja 1916. godine, a druga nema nadnevka, no ako je suditi prema adresi primatelja (Mornarička bolnica u Puli), i ta datira iz istog vremena.



  


Osim razglednica, imam i uvezana sva izdanja časopisa Unsere Krieger : Bilder aus groszer Zeit. Riječ je o časopisu koji je izlazio od 1915. do 1917. godine, a donosio je fotografije s ratnih bojišta popraćene kratkim legendama na njemačkom, mađarskom, hrvatskom, češkom, francuskom i engleskom jeziku. Te fotografije predstavljaju izuzetno vrijedan povijesni dokument.


Na korice uveza zalijepljena je naslovnica časopisa s portretom Franje Josipa I.
  
Vojnici u rovu primaju cjepivo protiv kolere
  
Posada vojnog broda s gasmaskama 
  
Vojnici u trenucima odmora (jedan se vojnik brije) 
  
Tvornica za proizvodnju streljiva
  
Proizvodnja sapuna na bojištu 


Franjo Josip I., austrijski car i ugarski i hrvatski kralj, umro je u jeku Prvog svjetskog rata; u studenom 1916. godine. Cijeli jedan broj časopisa Unsere Krieger bio je posvećen njegovu životu i posljednjem ispraćaju. Na fotografiji koja prikazuje svečanu pogrebnu povorku vidi se raskošna pogrebna kočija koja se koristi samo za okrunjene članove dinastije Habsburg. Tu sam kočiju imala priliku vidjeti prije nekoliko godina u Muzeju kočija u Beču, Kaiserliche Wagenburg Wien. (Moji su se studenti osvrnuli na posjet tom izvanrednom muzeju u jednom tekstu koji je objavljen na našem zajedničkom blogu CSI.)  

  
Pogrebna povorka ispred kapucinske crkve (u kripti te crkve sahranjuju se članovi obitelji Habsburg)
  
Tzv. crna kočija izrađena je 1876.-77. godine
  
Detalj kočije 


Ako želite proširiti svoje znanje o Prvom svjetskom ratu, posjetite web-stranicu projekta "1914-1918 online: International Encyclopedia of the First World War" (tamo su popisane sve web-stranice koje se bave ovom temom). Ako, pak, imate neki predmet vezan uz razdoblje Velikog rata ili znate priču o nekom svom pretku koji je u njemu sudjelovao, dodajte je online kolekciji Europeane 1914-1918.