petak, 30. srpnja 2010.

Kako je izgledao Tutankamon

Sredinom 2005. godine znanstvenici su uz pomoć kompjuterizirane tomografije (CT) uspjeli rekonstruirati izgled najpoznatije mumije na svijetu: Tutankamonove (Tutankhamonove). Projekt je vodio glavni egipatski konzervator za starine, Zahi Hawass. Istraživanje je otkrilo detalje o Tutankamonovom zdravlju i ponudilo odgovor na pitanje o mogućem uzroku smrti.


Dva tima forenzičkih umjetnika i antropologa odvojeno su radila na rekonstrukciji lika mladog faraona. Pomoću CT skenova visoke rezolucije - njih 1700 - prvo je načinjen model lubanje. Francuski stručnjak za forenzičku antropologiju Jean-Noel Vignal pregledao je snimke i zaključio da je muškarac bio star između 18 i 20 godina. Zatim je odredio osnovne mjere i crte lica te izračunao debljinu kože. Zadatak plastične rekonstrukcije glave povjeren je Elisabeth Daynes. (Ova je francuska kiparica izradila rekonstrukcije neandertalaca za novootvoreni Muzej krapinskih neandertalaca. One koji ga još nisu stigli posjetiti, You Tube vodi na virtualni obilazak.) Daynes je na plastičnu lubanju "nalijepila" meso i kožu od gline. Pomoću gipsanog kalupa izradila je silikonski odljev te na njega dodala staklene oči, kosu, trepavice i obrve. Boju kože odredila je prema boji današnjih Egipćana. Kako bi se potvrdila vjerodostojnost ove rekonstrukcije, CT snimci predani su još jednom timu stručnjaka s istim zadatkom, ali im nije rečeno čiji lik rekonstruiraju. Druga je rekonstrukcija jako nalikovala bisti koju je izradila Daynes, čime su potvrđeni rezultati rada prvoga tima.



Pretpostavljeni izgled faraona Tutankamona. Ovdje pročitajte članak o rekonstrukciji njegove biste.



Trenutno jedini domaći stručnjak u radiografskim istraživanjima u restauraciji je Frane Mihanović, nastavnik na splitskoj Medicini i stručni suradnik Akademijinog Odsjeka za konzervaciju-restauraciju. Frane surađuje s Ksenijom Škarić na projektu CT snimanja i 3D prikaza vodnjanskih mumija. Rezultati njihovog rada bit će predstavljeni na kongresu Međunarodnog instituta za konzerviranje krajem rujna u Istanbulu.


You Tube nudi nekoliko kratkih filmova na ovu temu, primjerice impresivnu 3D animaciju tvrtke IMA Solutions, ili video o snimanju mumija u Penn muzeju u Philadelphiji.


Kompjuterizirana tomografija moćna je tehnika. Na ovogodišnjoj konferenciji diplomskih studija restauracije Sjeverne Amerike tim sastavljen od studenata i nastavnika kanadskog Sveučilišta Queens (Kate Sullivan et. al.) predstavio je rezultate primjene CT-a u numizmatici i restauraciji metala. Tehnika je korištena za slikovnu dijagnostiku korodiranih grčko-rimskih novčića iz sveučilišne zbirke. Umjesto tradicionalnog čišćenja, koje uključuje fizičko uklanjanje produkata korozije i može oštetiti visokomineraliziranu površinu predmeta, CT skeniranje omogućuje virtualno "skidanje" slojeva korozije i pogled na površinu novčića bez opasnosti od oštećivanja.


Jedan od najspektakularnijih primjera primjene CT-a u ispitivanju predmeta od metala je snimanje Antikythere, najstarijeg poznatog znanstvenog računala (150.-100. g. pr. Kr.). (Impresivno zvuči podatak da se složenost ovog mehanizma može usporediti s onom satova iz 17. stoljeća.) Istraživanja je 2005. i 2006. godine obavila tvrtka X-Tek Systems. Samo u tu svrhu u Atenu je dopremljen osam tona težak uređaj za kompjuteriziranu tomografiju. Preko CT snimaka otkriveni su brojni natpisi na ovom čudesnom uređaju te utvrđena njegova izvorna namjena. Ovdje pogledajte video o otkrivanju tajni Antikythere.



Antikythera: postojeće stanje i rendgenski snimak.



Nema komentara:

Objavi komentar