četvrtak, 29. srpnja 2010.

Radni odmor na Havajima

Koji student ne bi poželio obavljati ljetnu praksu na Havajima?! Upravo se ta prilika pružila dvjema studenticama magistarskog studija restauracije Muzeja Winterthur i Sveučilišta u Delawareu: Sarah Gowen i Stephanie Oman ljeto su provele u Honoluluu restaurirajući povijesne interijere muzeja Shangri La, nekadašnjeg doma američke nasljednice Doris Duke. Shangri La je sagrađen 1937. godine i posjeduje veliku zbirku islamske umjetnosti. Doris Duke oporučno je ustanovila Zakladu za islamsku umjetnost (Doris Duke Foundation for Islamic Art, DDFIA), sa zadatkom da Shangri La postane dostupan istraživačima, studentima i svima koje zanima unaprjeđenje i očuvanje islamske umjetnosti. (Više o projektu konzervacije i restauracije ove građevine, njenog bogatog interijera i okoliša pročitajte ovdje.) Sarah i Stephanie radile su na restauraciji dekorativnog stropa iz 18. stoljeća koji je bogata nasljednica dopremila iz Damaska (Sirija) i krajem 1970-ih postavila u tzv. Turskoj sobi.



Rezidencija / muzej Shangri La. (Slika preuzeta s Wikipedije.)



LeeAnn Barnes Gordon, pak, ljeto provodi u Ateni, gdje s još nekoliko kolega restaurira materijal s arheološkog lokaliteta na Agori. Emily MacDonald-Korth i Carlos Moya otputovali su u Kinu kako bi dokumentirali vrijedne zidne slike iz 12. stoljeća u jednom budističkom hramu.


Trogodišnji program magistarskog studija restauracije Sveučilišta u Delawareu predviđa obavljanje ljetne prakse nakon prve i druge godine studija. Studenti moraju obavljati praksu 6-8 tjedana u nekoj kulturnoj ustanovi, restauratorskom ateljeu, povijesnom ili arheološkom lokalitetu u zemlji ili inozemstvu. Stažiranje je značajan dio obrazovnog iskustva svakog studenta: tako uče rješavati probleme izvan učionice, raditi u timu i komunicirati s kolegama. Stečena iskustva prezentiraju kroz seminare, neki i putem bloga. Nastavnici ih snažno potiču da prezentiraju svoje radove, jer se tako javnost senzibilizira za potrebe restauratorske struke.


Sveučilišne novine UDaily prekjučer su objavile članak o ljetnim projektima WUDPAC-ovih studenata.



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Diplomci Sveučilišta u Delawareu pomažu očuvati kulturnu baštinu diljem SAD-a i u svijetu

Piše: Tracey Bryant


"Predsjednik James Monroe treba kupku - a ja mu punim kadu," piše Renee Wolcott, studentica magistarskog studija restauracije Sveučilišta u Delawareu.


Walcott govori o izazovnom zadatku čišćenja bakroreza s prikazom petog američkog predsjednika, požutjelog od starosti i zamrljanog tintom, tijekom ljetne stručne prakse u Smithsonianovoj Nacionalnoj galeriji portreta u Washingtonu.


Wolcott je jedna od dvadeset studenata diplomskog studija resturacije Muzeja Winterthur i Sveučilišta u Delawareu (Winterthur / University of Delaware Program in Art Conservation, WUDPAC) koji, tijekom ljetne prakse u muzejima, privatnim zbirkama i arheološkim lokalitetima u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta, pomažu očuvati kulturna dobra: od antičke grčke keramike do dagerotipija iz 1850-ih godina.*





Pod budnim okom sedam 9-metarskih kipova Bude u Velikom Budinom hramu zvanom Fengguosi u Yixianu, Kina, Emily MacDonald-Korth i Carlos Moya pomogli su dokumentirati zidne slike iz 12. stoljeća.


Sveučilište Tsinghua iz Pekinga ponudilo je Sveučilištu u Delawareu suradnju na ovom projektu. Ova dva sveučilišta ostvaruju sve veći broj akademskih i istraživačkih suradnji u području mehaničkog inženjerstva, povijesti umjetnosti, arhitekture i restauracije.


"Rad u Fengguosiju, pod veličanstvenim Budinim kipovima, bilo je nadnaravno i očaravajuće iskustvo, koje nikada nećemo zaboraviti," napisali su studenti.


Debra Hess Norris, pro-rektorica za diplomsko i stručno obrazovanje, Henry Francis du Pont predsjedateljica Odjela za lijepe umjetnosti i pročelnica Odsjeka za restauraciju, kaže da su ljetna stažiranja (koja traju između osam i deset tjedana) osmišljena tako da usavrše istraživačke i praktične vještine kod studenata, dok istovremeno ustanovama-domaćinima pružaju stručnu pomoć u skrbi za umjetničke zbirke.


Jennifer Jae Gutierrez, privremena voditeljica studija restauracije, konzultirala se sa studentima i nastavnim osobljem oko odabira institucija-domaćina te, prema potrebi, osiguravanja vanjske potpore.


"Naši studenti imaju tu sreću što su dobili smještaj na značajnim institucijama, privatnim restauratorskim ateljeima i povijesnim lokalitetima u zemlji i inozemstvu. Ponosni smo na doprinos koji ostvaruju kroz svoje ljetne projekte," kaže Gutierrez.


"Imati dobro upućene, dobro obučene restauratore ključno je za očuvanje umjetničkih i kulturnih zbirki diljem svijeta," dodaje Norris, koja je u studenom prošle godine su-predsjedala globalnim skupom restauratora iz 35 zemalja u Salzburgu, Austrija. "Cilj nam je da studentima damo znanje i iskustvo potrebno za zaštitu tih nezamjenjivih blaga."


Studijski program restauracije Muzeja Winterthur i Sveučilišta u Delawareu jedan je od svega četiri programa u SAD-u koji nude magisterij u polju restauracije. Studenti ovoga programa očuvali su brojne vrijedne predmete, od Deklaracije o nezavisnosti do svitaka iz Crnog mora, od arhitektonskih interijera Mount Vernona do Zabranjenog grada; slike Rembradta i Wyetha, američki barjak, ugovor bejzbolske zvijezde B. Rutha, zlatne ploče Elvisa Preslyja pa čak i crvene papučice iz Čarobnjaka iz Oza.



* Ispod izvornog članka nalaze se linkovi na izvješća o ljetnoj praksi svih dvadeset studenata.



Nema komentara:

Objavi komentar