srijeda, 28. srpnja 2010.

Restaurator(i) na blogu!

Prije nekoliko tjedana primila sam e-mail od Amande Norbutus, studentice poslijediplomskoga doktorskoga studija očuvanja kulturne baštine Muzeja Winterthur i Sveučilišta u Delawareu, u kojemu mi javlja da na njezinom blogu mogu pročitati izvještaj o njezinoj ljetnoj turneji po Europi i Americi. Amanda je proteklih mjeseci obilazila murale, dokumentirala njihovo stanje i prikupljala podatke o njihovu očuvanju. Murali su, naime, tema njezinog doktorskog istraživanja, a rezultate svojega rada redovito dijeli s kolegama putem bloga.


Philadelphia je poznata po muralima. S ciljem njihovog očuvanja, godine 2006. pokrenut je program Rescue Public Murals!


Nedugo nakon toga javila mi se Rose Daly, studentica 3. godine magistarskog studija konzerviranja-restauriranja u Delawareu, sa zamolbom da za njezin blog napišem izvještaj o jednom londonskom simpoziju na kojemu sam sudjelovala početkom srpnja. To me natjeralo na razmišljanje: možda bih i ja trebala pokrenuti restauratorski blog?

Na studiju konzerviranja-restauriranja Muzeja Winterhur i Sveučilišta u Delawareu studenti putem bloga dijele svoja iskustva s kolegama i prijateljima te grade mrežu profesionalnih kontakata; na njihovoj ćete stranici pronaći linkove na druge blogove vezane uz očuvanje kulturne baštine. Student magistarskog studija Steven O'Banion, primjerice, na blogu duhovitog naziva When Super Glue Won't Do piše o svom obrazovnom iskustvu i restauratorskoj praksi. Kako se doktorska disertacija može pretvoriti u lako razumljivo štivo, doznajte na blogu Christine Cole, još jedne WUDPAC-ove studentice. Chris je bila prva studentica doktorskoga studija očuvanje kulturne baštine, jedinog te vrste u Sjevernoj Americi.


Blog Stevena O'Baniona zove se When Super Glue Won't Do


Temom restauratorskih blogova bavio se Richard McCoy iz Muzeja umjetnosti u Indianapolisu. McCoy na blogu art:21 piše kolumnu pod nazivom No Preservatives: Conversations about Conservation. Sažeti pregled blogova restauratorske tematike donosi online časopis e-conservation; na vrhu njihove liste nalaze se blogovi Daniela Culla, restauratora etnografskog materijala u Muzeju glazbenih instrumenata u Arizoni, i Portugalca Ruija Bordala, koji na blogu Art Conservation Research donosi pregled stručnih publikacija koje se mogu besplatno preuzeti s interneta.

Udruženje mladih restauratora Emerging Conservation Professionals Network također koristi blog za prezentaciju svoga rada i promociju svojih aktivnosti. Blogovi mogu imati i važno mjesto u nastavi. Jedan takav primjer je blog Critical Issues in Art Conservation koji je osmislila i održava Sanchita Balachandran sa Sveučilišta Johns Hopkins. Studenti na blogu objavljuju svoje tekstove i komentare, pokrivajući širok spektar tema: od dobrobiti i rizika konzervatorsko-restauratorskih zahvata do znanstvenih metoda koje nalaze primjenu u istraživanju umjetničkih djela.

Restauratori danas sve češće koriste blogove za povezivanje s kolegama, promoviranje struke i informiranje javnosti o svojoj profesiji. Public outreach fraza je koja opisuje aktivnosti kojima pojedinci, skupine ili organizacije povezuju svoje ideje i rad s aktivnostima drugih organizacija i skupina ili sa širom javnosti. Blogovi i društvene mreže zauzimaju važno mjesto u priči o konzervaciji-restauraciji. Nažalost, u inozemstvu više nego u Hrvatskoj. Možda ovaj blog to promijeni!

Nema komentara:

Objavi komentar