petak, 9. ožujka 2012.

Kolegij u slikama: Metode istraživanja i dokumentiranja u konzervaciji-restauraciji

Na oglasnoj ploči u hodniku Odsjeka za konzervaciju-restauraciju (prizemlje zgrade Umjetničke akademije na Visokoj, Fausta Vrančića 17) jučer je postavljena izložba fotografija "Kolegij u slikama: Metode istraživanja i dokumentiranja u konzervaciji-restauraciji". Program tog kolegija osmislila sam za vrijeme boravka u Sjedinjenim Državama. Skraćene zapise (dijela) predavanja objavila sam na blogu UAR00M, a studentici Ivani Vukadin dala sam zadatak da kroz dvadesetak fotografija prikaže što su ona i njezini kolege radili kad nismo bili u učionici.



Ivana i ja ispred oglasne ploče s fotografijama


Djelić Ivanine izložbe



Ideju o takvom prezentiranju aktivnosti studenata (i nastavnika) dobila sam u SAD-u, na magistarskom studiju restauracije Sveučilišta u Delawareu. Nekoliko dana prije početka prijamnih ispita, WUDPAC-ovci su u prizemlju zgrade postavili izložbu koja prikazuje što su radili u prethodnom semestru. Nastava se drži u blokovima, predmet po predmet, pa studenti u jednom semestru "odslušaju" tri ili četiri kolegija. Kandidati koji dolaze na prijamni ispit tako su mogli vidjeti što ih čeka ako upišu studij.



Izložba američkih studenata uključivala je fotografije s legendama, restauratorske materijale i alate, sitne umjetničke predmete...


Ovako su prezentirani kolegiji Konzervacija-restauracija tekstila, Preventivna konzervacija i Konzervacija-restauracija predmeta od organskih materijala (eng. organic objects)



Budući da se na mome odsjeku u ljetnom semestru održavaju tjedne konzultacije s kandidatima za upis na studij konzervacije-restauracije, nadam se da će kandidati sa zanimanjem pogledati Ivaninu izložbu. Ne samo to: nadam se da će ova izložba pobuditi interes za ovaj kolegij i kod studenata drugih studijskih usmjerenja.



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Kolegij u slikama: Metode istraživanja i dokumentiranja u konzervaciji-restauraciji


TEKST I IZBOR FOTOGRAFIJA: Ivana Vukadin (1. godina)



Posjet Sveučilišnoj knjižnici


Krajem studenoga prošle godine posjetili smo splitsku Sveučilišnu knjižnicu. Tom prilikom zavirili smo na Odjel za nabavu i obradu građe posebne vrste (tzv. specijalne zbirke), gdje nas je dočekala voditeljica Mihaela Kovačić. Pokazala nam je jednu od knjiga koje se tamo čuvaju, Catastico Milesi iz 1751. godine. Knjiga je velika i teška, a Mihaela ju je dovezla na kolicima. Prilikom rukovanja, nosila je pamučne rukavice. S velikim zanimanjem proučili smo crteže koji dokumentiraju zemljišne posjede obitelji Milesi u 18. stoljeću.





Kroz Sveučilišnu knjižnicu provela nas je informatorica Sanja Brbora. Pokazala nam je sve odjele, objasnila kako se pretražuje knjižnični katalog i šalju upiti za pojedine naslove. Objasnila nam je i prava studenata – članova knjižnice, uz, naravno, pravila ponašanja tijekom boravka u zgradi.





U restauratorskoj radionici Odjela za zaštitu i digitalizaciju građe dočekala nas je Ana Radić Bizjak. Pokazala nam je materijale i alate kojima se služe restauratori papira. Uređaj za uvezivanje knjiga izgledao je osobito zanimljivo.





Naučili smo ponešto o oštećenjima na knjigama nastalim utjecajem vlage, gljivica i nametnika. Ana nam je pokazala obrasce u koje se unose podaci o konzervatorsko-restauratorskim zahvatima na knjigama.





U radionici za restauriranje papira, Ana nam je pokazala restaurirane novine iz četrdesetih godina prošloga stoljeća. Dijelovi papira koji nedostaju nadomješteni se lijevanjem papirne pulpe.





Posjet Galeriji umjetnina


Galeriju umjetnina posjetili smo nekoliko dana prije Božića. U restauratorskoj radionici podijelili smo se u tri grupe. Svaka je grupa "dobila" jednu umjetninu iz Galerijinog stalnog postava pa je trebala sastaviti izvještaj o zatečenom stanju, oštećenjima i ranijim intervencijama. Mateja, Josipa i Dominik dobili su sliku na dasci Oplakivanje Krista, djelo nepoznatog autora iz 15. stoljeća. Maja, Ivana i Vanda dobile su Bogorodicu s Djetetom, još jednu sliku na dasci iz 15. stoljeća. Ta se slika pripisuje dalmatinskoj slikarskoj školi.





Frances, Anamarija i Filipa trebale su opisati sliku Vlahe Bukovca Mladi violinist, rađenu u tehnici ulja na platnu. Istraživanje smo počeli promatranjem umjetnina pod vidljivim svjetlom. Filipa je uočila da se na platnu pojavljuje tzv. fantom podokvira, što je navela u pisanom izvještaju.





Slike smo pregledali pod ultraljubičastim svjetlom i došli do zanimljivih otkrića. Na slici Oplakivanje Krista najveći dio površine fluorescira mliječnožutom bojom. To nam govori da je slika premazana lakom na bazi prirodne smole. Retuše smo prepoznali kao tamne površine koje ne fluoresciraju.





Još jedna metoda ispitivanja slika je infracrvena reflektografija. Anamarija upravlja IC kamerom koja je spojena na računalo. Ova bi nam tehnika trebala otkriti podcrtež, no on se na slici Oplakivanje Krista ne vidi. Ipak, na haljini jednog anđela "otkrili" smo tri točkice koje se ne vide golim okom!





Restauratorice Mia Tomić i Eleonora Klein iz arhiva su "izvukle" pisanu i fotodokumentaciju za svaku od tri slike koje smo analizirali. Crno-bijele fotografije prikazuju stanje umjetnina prije restauratorskih zahvata 30-ih, 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća. U dosjeima se čuvaju tekstovi koje su pisali povjesničari umjetnosti i drugi istraživači.





Kada smo dovršili svoje "detektivske zadatke" i održali kratke prezentacije, došlo je vrijeme za grupnu fotografiju. Zahvaljujemo restauratoricama Miji i Eleonori na pomoći pri rješavanju zadataka!





Intervju s umjetnikom


Nakon zimskih praznika, docentica Sagita Mirjam Sunara za nas je isplanirala razgovor sa Vedranom Perkovom, suvremenim umjetnikom. Vedran je donio jedan svoj rad koji će biti restauriran na Umjetničkoj akademiji. Bio je to zanimljiv susret sa suvremenom umjetnosti, koji je otvorio neizbježno pitanje o njezinom očuvanju.





The Final Frontier, najlonska maketa svemirskog broda Voyager iz popularne TV serije "Star Trek", osmišljena je tako da visi obješena s plafona galerije. U donjem dijelu skulpture nalazi se crijevo kroz koje se upumpava zrak koji joj daje volumen. Na svemirskome brodu vide se šavovi; na tim mjestima skulptura propušta upuhnuti zrak. Djelo nosi poruku o prenapuhanoj glamuroznoj iluziji, koja nije ništa drugo nego jeftin trik za publiku.





Na greškama se najbolje uči pa smo tako i mi naučili što treba izbjegavati prilikom pakiranja umjetnine za transport. Vedranov je rad, naime, trebalo poslati na izložbu pa ga je on ugurao u ruksak. Materijal se prilikom transporta oštetio. Pravila naše struke nalažu da se prilikom pakiranja i transportiranja poštuju dimenzije predmeta i svojstva materijala!





Posjet Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika


MHAS smo posjetili nekoliko dana prije početka zimskog ispitnog roka. U izložbenoj dvorani Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika postavljena je izložba o istraživanju i prezentaciji arheološkog lokaliteta Crkvine u Cisti Velikoj. Jedan od eksponata na izložbi bio je ovaj sarkofag, kojega je u sklopu svoga diplomskog rada na Umjetničkoj akademiji restaurirao Malik Palčok.





Restaurator Dalibor Popovič proveo nas je kroz izložbu i pokazao nam radionicu za restauriranje kamena. Pokazao nam je kako se pomoću metalnih trnova spajaju dijelovi razlomljene kamene ploče. Govorio je i o tome kako danas izgleda posao restauratora te što će se od nas očekivati na radnome mjestu.





Prilikom obilaska izložbe i stalnoga postava, viša kustosica Nikolina Uroda podijelila je s nama zanimljive povijesnoumjetničke podatke o eksponatima. Pored toga, Nikolina nam je govorila o sustavu dokumentacije u MHAS-u. Primjetili smo da se obrazac za dokumentaciju razlikuje od onog koji smo vidjeli u Galeriji umjetnina. Ovaj je muzej, naime, prilagodio sustav dokumentacije svojim specifičnim potrebama.





Za kraj, Dalibor nam je demonstrirao klesanje pneumatskim dlijetom. Alat je u ruke potom uzeo Dominik: u svega par minuta, brzom i sigurnom rukom vješto je izradio jednostavan ornament.





Kao i uvijek, grupnu fotografiju snimila je profesorica Sagita. Uvijek je zanimljivo doći u radionicu u kojoj možemo nešto i sami uraditi, osobito kad su domaćini tako kreativni i susretljivi.



Nema komentara:

Objavi komentar