ponedjeljak, 23. svibnja 2011.

Svi moji projekti

Zadnji sam post napisala prije mjesec dana. Uz nastavne obaveze, puno mi je vremena oduzeo rad na projektu "Sveučilište Gradu Splitu!". Riječ je o prvom izboru najboljih nastavnika splitskog Sveučilišta i dvodnevnoj konferenciji na kojoj su se izabrani nastavnici - od milja zvani NajProfesori - predstavili javnosti kratkim predavanjima. Izbor i konferenciju organizirala je udruga studenata i nastavnika Sveučilište u sjeni (ja sam dopredsjednica udruge), a sve o projektu možete doznati na našoj web stranici ili u rubrici 'Sveučilište u sjeni' na splitskom.portalu.



Prvi NajProfesori Sveučilišta u Splitu predstavili su su studentima, kolegama i građanima kratkim predavanjima na konferenciji "Sveučilište Gradu Splitu!". Sve o projektu pročitajte na web stranici udruge Sveučilište u sjeni, a fotografije pogledajte na Facebook stranici Sveučilište u sjeni i NajProfesori Split.



U ljetnome semestru držim nastavu iz tri kolegija: Uvod u konzervaciju-restauraciju štafelajnih slika i polikromiranog drva 2, Preventivna konzervacija 1 te Konzervacija-restauracija štafelajnih slika i polikromiranog drva 4. Prva dva kolegija predajem brucošima; s njima sam pokrenula i blog CSI / Conservation Students' Investigation. (Sami su smislili ime!) Tu će ćete za koji dan moći pročitati sažetke njihovih semestralnih projekata. U sklopu kolegija Preventivna konzervacija 1 svaki je student dobio zadatak izraditi projekt preventivne zaštite jednog kulturnog dobra ili zbirke umjetnina. Teme su raznolike: od zaštite i prezentacije crkvice sv. Trojice u Splitu do prijedloga za (bolje) uređenje Zavičajne zbirke "Baština" u selu Rankovići pored Novog Travnika.


Na trećem kolegiju, Konzervacija-restauracija štafelajnih slika i polikromiranog drva 4, asistiram docentu Jurici Matijeviću. Taj kolegij prate studenti četvrte godine. Ove ih godine imamo samo dvoje, budući da studij konzervacije-restauracije upisuje tek osam ili devet studenata godišnje. Studenti se nakon treće godine opredjeljuju za jednu od tri specijalizacije: štafelajne slike i polikromirano drvo, kamen ili zidne slike i mozaici. Do sada smo na specijalizaciji za slike i drvo imali najviše pet studenata, a iduće ćemo godine imati samo jednog.


Ove akademske godine uveli smo jednu novost: u zimskome smo semestru održali sva predavanja (to je bilo u sklopu kolegija Konzervacija-restauracija štafelajnih slika i polikromiranog drva 3) kako bismo ljetni semestar "oslobodili" za praktični rad na umjetninama. Ja već nekoliko godina vodim projekt konzervacije-restauracije slike Gospa Lurdska iz crkve Imena Isusova/Imena Marijina u Postinju Gornjem pored Muća. Kažem "nekoliko godina" jer zahvat iziskuje mnogo truda, a tim studenata koji vodim nije velik.



Brucošice Ana Šapina, Nives Mijić i Emilija Vranković prošli su četvrtak radile na slici Gospa Lurdska zajedno sa studenticom četvrte godine Jelenom Zagorom.


Trenutno rekonstruiramo sloj preparacije unutar oštećenja slikanoga sloja



Moje studentice Jelena Zagora i Petra Perlain ove su godine pokrenule blog Stažiranje među umjetninama na kojemu, između ostalog, možete pročitati što su radile na slici Gospa Lurdska. Na pisanje bloga potaknula sam ih jer držim da je jako važno da upoznaju svoje kolege, ali i širu javnost, s onim što rade - jedino tako možemo podizati javnu svijest o potrebi zaštite i očuvanja kulturne baštine.



Vrijedne studentice Petra Perlain i Jelena Zagora pišu blog Stažiranje među umjetninama



U sljedećem postu nastavljamo s pričom o Beču; vodim vas u Bundesdenkmalamt!

1 komentar: