nedjelja, 22. ožujka 2015.

Virtualna šetnja Parkom skulptura u Sisku

Od 1971. do 1990. godine u Sisku se održavala Kolonija likovnih umjetnika "Željezara Sisak". U okviru te likovne kolonije nastao je velik broj skulptura namijenjenih izlaganju na otvorenom. Skulpture su bile postavljene oko tvorničkih pogona i na zelene površine u naselju u Caprag koje je Željezara podigla za svoje radnike. Gašenjem Kolonije i propašću Željezare Sisak skulpture su bile prepuštene propadanju. Danas ih je sačuvano samo trideset osam i gotovo sve su u jako lošem stanju.

Prije tri godine skulpture su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao Park skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika "Željezara Sisak". Kao podloga za upis služio je katalog koji su izradile Alma Trauber, kustosica Gradske galerije Striegl, i Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku. (P)opisivanje skulptura bio je opsežan i vrlo zahtjevan posao; arhiva Kolonije uništena je u Domovinskom ratu pa su Ivani i Almi jedini izvor podataka bili skromni katalozi godišnjih izložaba Kolonije i potpisi autora ili datacije na nekim skulpturama. Značaj njihova pothvata najbolje je opisala Branka Sešo, umirovljena knjižničarka koja je nekoć radila u Željezari i sudjelovala u organiziranju Kolonije: "[Skulpture] više nisu anonimne. Imaju sada ime, imaju svoje mjesto... Čitavu povijest, kako je to nastalo." Povijest Željezarine likovne kolonije temeljito je istražio mr. sc. Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskoga muzeja Sisak. Taj muzej, naime, čuva djelić zbirke slika i skulptura galerijskog formata koje su nastale u okviru Kolonije.

Nedavno sam predložila Nevenu Peki, restauratoru Gradskoga muzeja Sisak, da fotografira skulpture iz Parka i integrira fotografije u Google kartu zajedno s osnovnim podacima o svakom djelu. Želja nam je bila da na inovativan način predstavimo sisački park skulptura široj javnosti, osobito sudionicima međunarodnoga skupa o očuvanju parkova skulptura "SPark: Conservation of sculpture parks" koji će se u rujnu održati u Sisku. (O toj ću konferenciji pisati u nekom od idućih postova, jer je riječ o mom najvažnijem ovogodišnjem projektu. I Neven u njemu sudjeluje!)

Podatke o autorima i nazivima skulptura preuzeli smo iz kataloga koji su priredile Ivana i Alma. Neke od tih podataka ispravila sam na temelju informacija prikupljenih od umjetnika koji su sudjelovali u Koloniji likovnih umjetnika "Željezara Sisak" i iz Vjesnika Željezare. Budući da je Neven stručnjak za metal, zajedno smo korigirali podatke o gradbenim materijalima skulptura. Zaključili smo da podaci o skulpturama trebaju biti dostupni i na engleskom jeziku. Tekst smo zajedno preveli, a prijevod je korigirao Graham McMaster kojemu i ovim putem zahvaljujemo na sjajno obavljenom poslu.

Neven je upravo dovršio izradu karte pa vas sada možemo povesti u virtualnu šetnju Parkom skulptura u Sisku - slijedite nas!






Fotografije i osnovne podatke o skulpturama odlučila sam objaviti i ovdje, na blogu; toj će temi biti posvećen idući post. Nevenu još jednom zahvaljujem na izvrsnim fotografijama. Do nekih skulptura nije uspio doći pa smo odlučili iskoristiti fotografije koje sam ja snimila 2012. i 2013. godine. Lako ćete ih prepoznati, jer nisu tako dobre kao njegove. :) 

Nema komentara:

Objavi komentar